Blogurile in Romania

E dificil sa scrii un articol comprehensiv despre bloguri — fie el rezumat la o arie geografica — pentru ca nu stii niciodata ce risti sa uiti pe dinafara. Nu poti scrie despre toate blogurile, nu poti scrie despre toti bloggeri, si chiar apuci sa vorbesti cu o duzina, tot va fi greu sa generalizezi.

De multe ori, o comunitate de bloggeri e limitata de circuitul inchis al linkurilor — fiecare trimite catre fiecare. De multe ori, bloggeri care merita cititi sunt greu de gasit pentru ca nu au intrat inca in zona “mainstream” a blogosferei (sunteti liber sa inlocuiti acest cuvant cu altceva).

Acest post de asemenea e limitat de raza de acoperire pe care o are acest blog sau blogurile care v-au trimis aici. Dar daca ati ajuns, hai sa va spun pe scurt povestea acestui post. Incerc prin el sa adun o gama variata de raspunsuri la cateva intrebari generale pe subiecul “blogul in Romania” pentru un articol pe care il scriu pentru revista Vivid. Pe langa aceasta initiativa voi purta conversatii mai pe indelete cu o serie de bloggeri si oameni care au observat fenomenul in Romania.

E posibil sa folosesc o parte din raspunsurile voastre in articol — mi-ar placea de asemenea daca ati lasa deschisa posibilitatea de a va contacta personal (eventual puneti un e-mail in coada comentariului.

Dar sa trecem la intrebari — puteti raspunde facand un comentariu:

1. Unde se afla blogosfera romaneasca in 2006 si ce urmeaza pentru fenomenul blog in Romania in viitorul apropiat?

2. Cine e bloggerul roman si cum foloseste spatiul blogului pe care il scrie?

3. Spune-mi cate ceva despre blogul tau si motivele pentru care l-ai creat.

15 Responses to “Blogurile in Romania”

  1. Hai sa vedem:

    1. Cred ca blogosfera romaneasca nu a ajuns inca la valoarea celei de afara. Nu sunt inca suficient de multi oameni care sa atraga in jurul lor comunitai de blogeri. Previziunea mea este ca se vor forma tot mai multe comunitati de bloguri romanesti, iar cele existente se vor dezvolta.

    2. Sunt multe moduri in care poate fi caracterizat blogerul roman si e greu de facut un profil (asta e si frumusetea bloging-ului). Dar as indrazni sa spun ca blogerul roman e un tip informat, perseverent, comunicativ si uneori ironic.

    Fiind informat si comunicativ, foloseste blogul ca sa informeze sau sa formeze, dar si pentru a se pune pe el in valoare.

    3. AÅŸa cum scrie ÅŸi pe blog-ul meu, acesta imi permite sa scriu impresii despre lucruri (de) care ma lovesc in viata de zi cu zi. Imi place sa impartasesc cu altii experientele mele si sa aud si parerea lor.

  2. 1.Cred ca blogosfera se afla destul de “la inceput” dar un inceput foarte promitator. Gasesc pe net din ce in ce mai multe bloguri de calitate si observ ca multe persoane din “zona business” au inceput sa isi faca blog-uri, sa isi spuna parerile si, mai ales, sa se expuna la comentariile vizitatorilor. Este adevarat ca majoritatea acestor bloggeri au business-uri legate mai mult sau mai putin de internet, si in general IT.

    2. Cred ca majoritatea bloggerilor sunt persoane care considera ca au ceva (important sau/si interesant) de spus si profita de posibilitatile oferite de un blog.
    In afara de blogg-urile din “zona business” care vin cu putere din spate si creeaza o comunitate tot mai mare, mai sunt si blogguri ale unor persoane nu atat de cunoscute, si care nu au cine stie ce realizari pana acum dar care au multe de spus si au descoperit acest mod de a se exprima liber (unii sub protectia anonimatului), primind in acelasi timp si un feedback de la cititorii blogului.
    Consider ca blog-ul ofera un avantaj atat de mare incat nu stiu daca cineva isi permite sa se lipseasca de el, mai ales in ceea ce priveste personal-branding-ul.

    3. Mi-am creat un blog in primul rand pentru a vedea parerea altora despre modul in care vad eu anumite lucruri si in al doilea rand pentru a putea face cunostinta cu oameni noi (networking). In plus, intotdeauna m-a atras ideea de comunitate iar “comunitatea bloggerilor” suna foarte bine 🙂 . Asa cum vad eu ca se dezvolta lucrurile, probabil ca in urmatorii 2 ani (maxim) vor exista deja intalniri (real-life)regulate intre bloggeri, pe teme de IT, marketing, management etc. Eu nu le-as rata !

  3. Hai salut!
    dupa ce am facut o lucrare pe tema blogurilor in Ro si internetul ca mod de creare a coeziunii sociale (asta in in my previous research oriented life) am ajuns la ocnlcuzia ca poti sa imparti comunitatea de bloggeri romani in general intre bloggeri de expat – adica romani pelcati in strainatate, majoritatea in vest, care scriu un fie in romana, fie in engleza sau franceza, fie in toate limbile. Bloggeri expati scriu despre munca lor, interesele lor si viata din afara si comenteaza evenimentele din Ro asa cum se vad ele din afara. Apoi exista comunitatea de bloggeri romani din romania care este pestrita, in sensul ca sunt oameni care scriu despre politica si afaceri sau design sau ma rog, au un blog de nisa, mai degraba profesional decat personal. Apoi sunt bloggerii tineri, adolescentii care scriu despre viata, petreceri, pasiuni neimpartasite etc. Si mai sunt bloggerii expati in romania care scriu despre viata in romania sau despre asteptarile lor, politica etc. Insa cred ca ceea ce defineste in egneral blogosfera romaneasca este ca poate sa aiba o influenta restrictionata de accesul la internet al romanilor. NU cred ca bloggerii romani au la fel de multa putere pe cat au unii bloggeri din SUA, de genul Instapundit.
    In acelasi timp sunt destul de mahnita ca ziariitii din Romania nu reusesc sa foloseasca blogul intr-un mod similar editorialistilor din SUA, unde blogul apropie jurnalistul de publicul sau si creeaza o comunitate.

    De ce mi-am facut blog? Pentru ca sunt un blogger sceptic care crede ca in general acest fenomen este facut sa para mai mare decat este. Apoi pentru ca e un mod mai usor de a tine legatura cu cei care vor sa stie ce fac fara sa trebuiasca sa scrii nu stiu cate e-mailuri in fiecare zi. Si in al treielea rand de curioziatate sa vad ce se intampla. Regret ca nu am timp sa ma ocup mai mult de el.

  4. o adresa de mail pentru raspunsuri? eu am scris cam mult si ….

  5. 1. Unde se afla blogosfera romaneasca in 2006 si ce urmeaza pentru fenomenul blog in Romania in viitorul apropiat?
    Blogosfera romaneasca privita ca un ansamblu este ca un adolescent. Nu cred ca in 2006 o sa se produca modificari prea mari, poate doar ca vor iesi la lumina mai multe bloguri de care nu a stiut nimeni. Astept mult sa exista un blog specializat, ca o revista in care sa se prezinte ce este mai important din tot ce se scrie in blogurile romanesti si care sa si traduca in engleza articolele scrise in limba romana. Este normal si de asteptat ca sa fie o firma care sa se ocupe de asta pentru ca sunt necesare resurse importante. Daca se va intampla acest lucru in 2006 va fi cel mai important eveniment al anului.
    2. Cine e bloggerul roman si cum foloseste spatiul blogului pe care il scrie?
    Bloggerul roman in lumea virtuala este un nick sau un nume virtual. In lumea reala este student, elev sau abia a terminat facultatea. Spatiul blogului il foloseste pentru a publica poze, ganduri, literatura, stiri, dar parca cel mai important spatiu este rezervat unor articole de critica a societatii romanesti din prezent.
    3. Spune-mi cate ceva despre blogul tau si motivele pentru care l-ai creat.
    Primul meu blog (Xplor3r from Romania) l-am facut in iunie 2005 dupa ce un timp mai indelungat am vizitat regulat niste bloguri. Nu imi mai amintesc care a fost motivul principat care m-a determinat sa pornesc la drum. Oricum cred ca o idee de a avea o activitate interesanta.
    Blogul la care tin acum mult este Gradina cu doi nuci in care am investit mult timp. L-am realizat pentru ca am vrut sa folosesc WordPress. Apoi au inceput sa-mi vina niste idei si am avut timp asa ca le-am pus in practica. Acum imi doresc sa public lucruri interesante (stiri, comentarii, etc), de folos pentru bloggeri dar si pentru nonblogeri, in plus mai public post-uri pentru mine.

  6. Pentru documentare asupra blogosferei romanesti iti mai recomand si:

    * arhiva prinsea(blogul blogurilor 🙂 ) http://www.prinsea.net/
    * chestionarul trimis de un student la jurnalism mai multor blogeri romani: http://alexbrie.net/myblog/Blog/248/despre-webloguri-si-jurnalism
    * interviurile cu blogeri facute de Cristian Curus pentru Romania libera: http://boardingmedia.net/economy/tl/tl.htm

    Acum si ceva raspunsuri:
    * blogosfera romaneasca e intr-un boom: de la liceeni pana la patroni/ceo, tot mai multi isi fac bloguri; supraaglomerarea duce la o fragmentare a comunitatii. E firesc, comun tuturor marilor comunitati virtuale, cu ceva consecinte interesante: daca pana acum vreun an ii puteam numara pe degete pe “romanian A bloggers” – cei cu o vechime de peste un an-doi in domeniu, acum diferenta se face in functie de tematica blogului, de notorietatea autorului si de calitatea articolelor. Cred ca vom vedea o generalizare a fenomenului, o adoptie pe scara larga, poate ceva bloguri de personalitati – ma astept de pilda la aparitia de bloguri printre ziaristi, prezentatori tv, politicieni sau analisti.

    * daca in urma cu 2 ani bloggerii romani erau in majoritate fie tineri emigranti in strainatate, fie intreprinzatori sau intelectuali cu interes in cyberculture, si ii puteai incadra in 23-30 de ani, predominant barbati(cu cateva exceptii notabile), acum fenomenul s-a mai raspandit, ca si marja de varsta. Vad bloggerii romani acum ca o subcategorie eterogena a internautilor romani – sa zicem, cu varsta intre 15 si 35 de ani. Liceeni, studenti in litere, it sau jurnalism, adulti lucrand in soft, media, advertising, fotografie, jurnalism. Am aflat chiar azi de o retea de bloguri de politicieni UDMR.

    * blogul meu http://alexbrie.net – l-am creat cand am ajuns in Franta(nu vazusem inca vreun blog) am aflat de serviciul Blogger ar lui Google si mi-am zis ca e o idee faina sa fac un sit unde sa povestesc celor de acasa despre noua mea viata. Am lasat-o moale destul de repede, dupa cateva luni l-am reluat intr-un nou format, in principal ca fotoblog, hostandu-l pe Livejournal. Ulterior l-am reinventat, l-am rebotezat in Alexbrie.net, iar acum e destul de eclectic, cu stiri din IT si Web, scene cotidiene, poze, eseuri, etc…

  7. Aprecieri calitative asupra blogosferei romanesti se pot face oricand dar apare intrebarea: ce criterii are in vedere cel ce emite o aemenea opinie si ce informatii are la dispozitie?
    Iata o apreciere cantitativa http://www.timsoft.ro/ejournal/analiza_ro_blogosfera.html
    In opinia mea un blog ofera o forma facila de comunicare pentru pesoanele ce au un domeniu comun de interes.
    Am venit in contact cu aceasta tehnologie acum aproape un an prin intermediul unui curs elearning sustinut de Carmen Holotescu.
    Am deschis doua bloguri de cercetare unul pe teme de criptografie si altul pe tema retelelor ad-hoc.
    Eu as vedea rolul blog-ului prin prisma eleraning-ului ca o posibilitate de extindere a unui portofoliu electronic.

  8. Le iau pe rand (vad ca nu ot sa postez totul intr-un singur comentariu. exista word limit? )

    1. Blogosfera romaneasca?
    Eu cred ca 2005 a fost un soi de BOOM pentru blogurile din aceasta categorie.
    Cu siguranta ca nu ne putem compara cu blogosfera americana sau europeana, dar… e imbucuratoare e popularitatea crescanda a blogging’ului, generand un adevarat “fenomen”.

  9. 2. Bloggerul roman poate fi oricine.
    De pilda mi-ar face placere sa citesc blogul lui badea Ion de la vacile satului (eh, exagerez un pic).
    Totusi, consider ca pentru a scrie un blog e nevoie de nitel “cultural background” + nitica cunoastere a artei de a scrie. Asta in primul rand.
    Pe de alta parte trebuie sa stii sa iti formezi un grup fidel de cititori (blog readers) si, mai presus de asta, sa stii sa ii pastrzei, facandu-i sa revina.

    * Cum foloseste bloggerul roman spatiul blogului personal? Asta ramane la latitudinea fiecaruia.
    ~ Unii prefera sa scrie mult, fiind zgarciti in ceea ce priveste partea vizuala (pozele, icon’urile sau alte elemente grafice inserabile in posturi).
    ~ Altii prefera foto-bloggingul, evident axat pe imagine.
    ~ Unii (ca mine) sunt obisnuiti sa scrie zilnic. Altii scriu mai rar sau la anumite ocazii cand simt ca au ceva de impartasit celorlalti.
    ~ Altcineva poate folosi spatiul propriului blog ca “sala de clasa” pentru formarea unor opinii si atitudini politice, economico-sociale. (..si chiar religioase. Mai putine, e drept)
    ~ Un alt tip de blog este acela pe care autorul il foloseste pentru a comunica cu cei de acasa impresii, ganduri sentimente.
    Asadar, spatiul propriului blog se poate transforma in orice si poate avea o multitudine de obiective.

  10. 3. Despre blogul meu… + motivele pentru acare l-am creat.
    Blog name: idei de imprumut. De ce? Deoarece cred am ceva de spus, iar ideile nu sunt prizonierii unui singur om. Ele trebuie sa circule. Nu e nici pe departe un site filozofic, de idei (desi in el imi exprim si multe ganduri si opinii personale)

    primul post: vineri, 27 mai 2005. Pe atunci nu stiam cu ce “se mananca” blog’ul. Prima data am aflat de blog (blogger.com) prin intermediul unui soft: Picasa. Era acolo un buton mare, portocaliu cu un “B” alb in mijloc, iar sub el: “blog this”. Asadar, din curiozitate (si datorita blogger – la care inca imi “parchez” blogul) am aflat despre lumea blogurilor. Pana la jumatatea lui octombrie 2005 am avut doar cateva posturi sporadice. Apoi m-am ambitionat sa scriu zilnic. De ce? Deoarece lucrul asta ma relaxeaza si ma autodisciplineaza in acelasi timp. Postatul e ca un metronom: tic-tac-tic-tac…
    Treptat-treptat am aflat de tehnocrati, bloglines, RSS & atom, pageranks, tags, del.icio.us etc…

    motivele pentru care l-am creat?:
    curiozitatea ar fi primul. Pe de alta parte aveam deja experienta unui jurnal calsic pe care il abandonames de cativa ani (dataoria timpului mare alocat www’ului). Asadar m-am hotarat sa folosesc asta in avantajul meu.
    La inceput n-am crezut ca voi fi citit. Insa blogrollul a crescut de la zi la zi. In special colegii de blog (blogspot.com). Hadar n-aveam ca exista livejournal, xanga, weblog etc..

    despre ce scriu:
    in special ganduri si opinii personale, dar si alte intamplari relevante din realitatea [mea] cotidiana (si a celorlalti), news, evenimente culturale, carti citite (mai putine, e drept), filme vazute, locuri pe unde umblu. In general toate astea le-am categorisit pe site.

    ganduri de viitor: un photoblog + un blog strict tematic + un blog totalmente in engleza + (altele decat cel actual). Ramane de vazut daca voi reusi. Actualmente, ma exprim pe http://boyarul.blogspot.com

    Sper ca ti-am fost [intrucatva] de folos, cu aceste randuri [dez]ordonate si cam haotice. Pentru contact si eventuale lamuriri ulterioare foloseste urmatoarea adresa: boyarul (doar atat) gazduit de “oraselul” yahoo PUNCT com.

  11. PS: mi-am dat seama ce era: Nu pricepea tagul undernline de HTML ( text – evident fara puncte )Silly me.

  12. Parerea mea este ca blogul a fost mai intai un fenomen tehnologic si apoi unul al ideilor. Practic, blogul e aparut in momentul in care oricine a avut acces la o unealta ieftina sau chiar gratuita pentru a construi o pagina de Internet pe care a folosit-o drept platforma pentru comunicat idei. Deci, in Romania, blogul se afla acolo unde se afla si accesul la Internet/tehnologie – undeva in umbra dar foarte aproape de lumina.
    E greu sa raspund la a doua intrebare. Bloggerul roman, ca de altfel toti bloggerii, ocupa o paleta larga: media, cultura, tehnologie, ideolologii etc. Din nou, cantitatea de Internet la care au acces influenteaza cum/ce scriu.
    Blogul meu exista pentru ca am simtit nevoia sa scriu in romaneste. Nu are o tematica clara si nici un public tinta. Scriu despre lucruri care mi se intampla si care-mi trec prin cap.

  13. 1. Blogosfera romaneasca. Nu stiu daca exista asa ceva. Plus ca este un cuvint urit. Ca numar de bloguri, sintem de abia la inceput. Exista citeva mii, e clar. Si ma refer la cele active, pentru ca ar mai fi de vreo doua-trei ori mai multe inactive, parasite. Momentan, blogosfera romaneasca e la stadiul de doi-trei ani. Atit dpdv al virstei, cit si dpdv al dezvoltarii. Unde se va afla in 2006? Daca ar fi sa ma iau dupa modul agresiv de promovare, probabil pe la sfirsitul anului vom avea un numar dublu de bloguri active. Si asta mai ales pentru ca exista o tendinta tot mai mare a antreprenorilor de a-si face simtita prezenta pe net.

    2. Bloggerul roman. Cine e? Un oarecare, un pustan, un student, un antreprenor, un jurnalist. Oricine are ceva de spus. Sau, pur si simplu, oricine vrea sa tina un jurnal online. Nu cred ca exista o definitie

    3. Blogul meu a aparut ca urmare a curiozitatii dupa citirea unui articol din EVZ. Apoi a devenit un loc pentru lamentatii, iar acum s-a transformat intr-un spatiu de luat la misto. Sau de a-mi da cu parerea aiurea.

  14. […] La inceputul lui februarie anuntam ca scriu un articol despre ce va insemna 2006 pentru bloguri in Romania. Predat cateva saptamani mai tarziu, articolul a aparut astazi in revista de limba engleza Vivid. […]

  15. Buna, Cristian,

    Imi permit sa te invit sa iti exprimi opiniile la RoBloggers Survey – http://www.timsoft.ro/weblog/survey , un alt demers pentru o analiza a blogosferei romanesti.

    Multumesc si numai bine,
    Carmen

Leave a Reply