Waiting in line

“Romania is the country where queuing is for idiots,” Karla writes on her blog. Navigating ques in Romania takes a particular degree of rudeness that foreigners, or us, Romanians returning from abroad, find puzzling and more irritating than locals do.

Karla’s anecdotes are funny and revealing. Last summer I got into a similar fight at the bank, when a guy cut in front of me. I usually don’t snap at strangers but that time I did, and I scolded the guy and his wife for having no manners. It felt lame afterwards to pull out the manners card, but I did feel better for a moment. I do wish I wouldn’t have to unload my social frustrations on strangers in banks though.

Horde mentality, cutting in line and giving others no privacy in public spaces remain largely foreign concepts in Romania. For example, last month when I came back, it began to feel like home the moment my fellow countrymen started shoving each other to board the Bucharest-bound plane in London. Romanians are so afraid of being left out that they’ll crowd into any space, assigned seats or not. What’s odder is that they also bum-rush the exits when it’s all done, as if to secure their place on Earth–which, by the way, we are the center of.

For the Romanian speakers among you, I’ll attach a top 10 of Romanian ques that I compiled in 2002 for FHM. It’s oddly current, although I’d place supermarket/hypermarket ques way higher if this were done today.

For the English speakers out there, the list includes ques at ATMs, supermarkets, cinemas, the post office and so on. Top of the list is waiting in line at the American embassy in order to get the visa that can get you away from it all.

And if you come back, you can be sure ques will be there for you.

Top 10 al cozilor:

10. Coada vacii.

Coada vacii este o coada cat se poate de romaneasca. La aceasta coada sta intreg poporul roman de vreme buna fara sa cracneasca. Fie ca vaca se numeste NATO, UE sau mai stim noi ce! De stat la coada vacii se sta.

9. Coada de la Bancomat.

Coada de la Bancomat e o gaselnita destul de recenta. Cu cativa ani in urma coada de la Bancomat se manifesta doar in cazul in care o intreaga familie posesoare de card-uri, dorea sa-si scoata niste bani. Cozile de la bancomate au cateva cauze determinanete pe langa cresterea numarului de carduri: nimeni nu vrea sa lase masinariei un comision (fie el cat de mic) si atunci cauta bancomatul bancii care i-a eliberat card-ul. Unde e foarte posibil ca 20% din cei ce stau la coada sa nu stie sa foloseasca card-ul, 10% sa-si uite pinul si 5% sa-l introduca gresit blocand automatul.

8. Coada de la supermarket.

Coada de la superkmarket tine in special de ora zilei in care te hotarasti sa-l vizitezi. Si pentru ca in Romania vizita la un supermarket este „la moda”, cozile apar si ele. In special in preajma serii cand te intorci de la servici si simti ca trebuie sa improspatezi stocul de beri, iar ea sa stea din nou cu minutele la raionul de cosmetice, desi a stat si ieri si cu doua zile in urma. si probabil nu va cumparara nimic. si cand te bucuri ca pleaca de la langa raft si vei putea iesi si tu din magazin vezi coada, unde alti barbati tristi stau cu cosul plin si prietena zambitoare asteptand sa ajunga odata acasa.

7. Coada de la cinematograf.

Fenomen ce iese de sub control in zilele cu reducere. Atunci desi e o singura ferestruica prin care se elibereaza biletele, coada este pe 3-4 randuri, fiecare sperand ca pe randul lui sa fie cei mai multi nesimtiti care sa se impuna acolo in fata. Nici de aici nu prea scapi caci daca ea vrea la film, ecran te faci. si atunci ajuti si tu cu un dram de nesimtire ca randul tau sa ajunga la casa. Iar daca nu poti, te adresezi vanzatorilor ambulanti si dai mai multi bani chiar decat pretul normal. Halal reducere!

6. Coada de la ghiseul de abonamente la metrou.

Aceasta coada ia amploare de doua-trei ori pe an, dar atunci trebuie sa lupti pentru supravietuire. In special dupa anul nou, cozile de la metrou nu sunt departe de peron, iar daca destinatia ta e Universitate, ora 11:00, iar tu vii de la Piata Unirii (evident cu gandul de a iti face mai intai abonament) ar trebui sa te prezinti la ghiseu la 9:00 si sa speri ca nu se va termina stocul de abonamente. Pentru ca o pedeapsa mai crunta decat a ajunge in fata unui ghiseu fara abonament nu este decat „saptamana fara sex” pe care ti-o mai impune din cand in cand consoarta.

5. Coada de la Posta.

Coada aflate in floare cand pensionarii vin sa-si ridice pensia. Stai acolo dupa ei, astepti sa se certe toti unul dupa altul cu „tovarasa” si apoi sa plece bombanind. Tu probabil ai de pus un plic sau de ridicat un colet, dar asisti la tabloul varstei a treia in Romania contemporana. Te intrebi invariabil de ce nu au fost acasa cand a venit postasul cu pensia (ca parca d-asta sunt pensionari!), iar cand ajungi la ghiseu te trezesti cat de marcat esti. iti ceri pensia, faci scandal ca nu e, iar cand ispravest lista de injuraturi ceri un timbru si pleci multumit. Asa da coada.

4. Coada de la Gara

Ea vrea vineri la munte/mare dar tu afli asta abia joi seara. Asa ca ajunsi vineri in gara, ea numai zambet, tu numai bagaje, incepe coada. Pentru ca din nou langa tine ii vezi pe „colegii” de la supermarket si ei cu bagaje si cu niste ele zambitoare. Dupa o ora de coada (asta pentru ca ai nimerit un week-end mai slab) si 2 bilete fara loc esti in cea mai buna forma pentru a o asculta pe ea bombanind despre cat de greu ii va fi sa stea in picioare.

3. Coada de la Farmacie.

Sa te puna dracu’ sa ajungi fara prezervative la mare. Pentru ca atunci incepe cu adevarat coada. La farmacie se sta precum in trecut la oua si ai mereu impresia ca iti lipseste tichetul. La cat stai acolo ajungi sa ii cunosti pe ceilalti baieti necajiti, iar cand ajungi sa cumperi te intrebi de ce dracu ai stat atata. Coada de la farmacie iti ofera, pe langa prilejul de a te intalni cu mai vechii prieteni din supermarket si de la gara si pe acela de a studia farmacista. Care va fi de doua tipuri: frustrata si intristata de barbatii bine care ii „pradeaza” farmacia, sau buna si amuzata de cum stati cu totii ca disperatii la coada.

2. Coada de la evidenta populatiei

Incearca pe cat se poate sa nu te muti, pentru ca altfel te vor apuca pandaliile. Iar daca trebuie sa o primesti pe ea la tine, mai bine ia-o intr-o chirie simbolica decat sa-i faci buletin pe adresa ta. Bine, probabil te va injura ca la usa cortului, dar inchide ochii. Pentru ca n-ai vazut iadul pana nu ai asteptat la coada la Serviciul de Evidenta al Populatiei. E unul din locurile in care vii cu doua ore inainte sa deschida si tot e tarziu – sunt cei care au venit chiar cu trei ore inainte! Locul in care nu-ti ajung niciodata hartiile pe care le ai la tine si locul unde cei aflati la coada nu sunt buni parteneri de discutie. Decat daca te pricepi la evolutia pretului la rosii si stii destule injuraturi la adresa birocratiei.

1. Coada de la Ambasada Americana

Trista coada. O coada mitica si imprevizibila. Toti cei care au stat la ea spera ca nu mai e nevoie sa mai stea vreodata. Cei care stau de mai multe ori dar la intervale mici sunt perseverenti si idealisti. Cei care stau de mai multe ori insa la intervale mari sunt norocosi. La aceasta coada nu vei sta pentru ca te pune ea, iar in cel mai optimist scenariu, stai pentru ca nu mai vrei cu ea la supermarket, munte sau mare. Celor de la ghiseu (dupa prea mult stat la coada) le spui diverse chestii numai adevarul nu. Caci tu stai la acea coada in speranta sa nu mai trebuiasca sa stai vreodata la altele.

3 Responses to “Waiting in line”

  1. You should translate this !! 🙂

  2. Yammy!! May I have some?!?

  3. As an American who is still getting used to Romanian culture here in Oradea, anti-social – and often sociopathic – line behavior is maddening to me. I can’t understand the mentality that allows a person to walk into a room full of fellow humans, and then propels them to disregard the rights and privileged of everyone else, in such a manner that they act as if all others are either mannequins or livestock, to be pushed aside or circumvented so that that their personal needs can be met without any delay.

    Many Romanian drivers are also of a similar ilk, mostly regarding pedestrians, and other drivers, as objects on an obstacle course. Generally speaking, drivers here in Oradea (I can’t speak for the rest of Romania) are more rushed, angry and abusive than drivers in the US, even in places like NYC. I’ve been cursed at more in the few months I’ve been here, just for crossing the road at a rate that the driver in question perceived to be too slow, even though I had the green light in the crosswalk, than the total amount of times I was lambasted as a pedestrian while I lived in the US (40 years). But what makes such road-rage tendencies supremely annoying is that they aren’t contained to the road. On an almost daily basis, I am forced to dodge cars driving on the sidewalk, as if I, or any other pedestrian, have no right to be there. (Thank god handguns are a scarcity)

    What the hell is the rush? And why don’t the police enforce the laws?

    It’s as if Romanians haven’t figured out yet that personal freedoms need to be regulated by personal constraint. Somebody smart once said (this or similar quotes have been attributed to several people), “Your right to swing your fist ends where my nose begins.” Even though this is an extremely non-violent country when compared to the US, it is still quite aggressive, with people swinging some symbolic form of their fists all over the place. I see it from the failed, sophomoric actions of the anti-Basecu parliament, all the way down to squabbles at the neighborhood market.

    But perhaps such experimentation is what it takes to move from a system dominated by political oppression to one based on personal expression. One can only find their boundaries by running into them.

    All that being said, I prefer being here than in the US, where we cloak our vicious nature with deformed religiosity, skewed policy and double-talk.

    (Nice blog. You’re a damned fine writer.)

Leave a Reply