Creste numarul consumatorilor de stiri online

Legati-va bine centurile pentru ca s-a ridicat limita de viteza pe autostrada informationala.

Numarul americanilor care consuma stiri online zilnic a urcat la cifra record de 50 milioane (un sfert din populatie) arata un studiu publicat joi de Pew Internet & American Life Project.

Cresterea numarului consumatorilor de stiri se datoreaza in mare parte cresterii conexiunilor broadband. Astazi, rata de penetrare a Internetului in America e 70 la suta (in Romania e 20 la suta); mai mult de o treime din acesti utilizatori folosesc conexiuni de viteza. Legatura dintre cresterea numarului de conexiuni rapide si cresterea consumului online de stiri e puternica — cei care au Internetul in priza toata ziua consuma mai multe informatii si acceseaza mai multe surse.

News use yesterday

Cresterea numarului consumatorilor de informatii online se datoreaza si cresterii nivelului de intelegere a Internetului si imbunatatirii continutului si ofertei media.

E de mentionat ca cifrele sunt foarte clare in ceea ce priveste mediul informational preferat de cei sub 36 de ani: Internetul. Generatia tanara — daca putem sa-i spunem asa — foloseste Internetul ca principala sursa de informatie. Cea mai mare lovitura in acest segment de populatie au suferit-o ziarele locale.

Generatia tanara pur si simplu nu prinde gustul obiceiurilor traditionale. Un episod recent din comic strip-ul Zits spune intreaga poveste.

Zits

Studiu spune clar ca nici cei mai batrani nu sunt mai prejos cand vine vorba de navigat. Nivelul consumului de stiri online se situeaza in jur de 40 la suta in toate cele trei categorii de varsta (sub 36, 36-50 si peste 50). Diferenta — dupa cum spuneam mai sus — sta in faptul ca cei tineri nu consulta surse off-line.

Argumentul care spune ca cei tineri nu consuma stiri a fost infirmat de o serie de studii in ultimele luni, iar studiul PEW contribuie la distrugerea acestui mit. Dar trebuie retinut ca sursele principale de consum pentru stirile online raman media traditionale. Site-urile ziarele continua sa fie cele mai traficate site-uri in zonele urbane. Televiziunile sunt pe locul intai cand e vorba de umblat dupa stiri. Blogurile in schimb raman la coada.

When asked where they go online for news—
– 46% of all internet users say they go to the website of a national TV news organization such as CNN or MSNBC; 52% of home broadband users say this.
– 39% go to portal websites such as Yahoo or Google; the figure is 44% for broadband users.
– 32% go to websites of a local daily paper; 36% of broadband users do.
-31% go to the website of a local TV news station; 33% of broadband users do.
– 20% say they go to a website of a national daily newspaper; 24% of broadband users say this. (…)
– 9% of all internet users have been to news blogs, with 12% of broadband users saying they’ve been to news blogs.
– 6% of all internet users have been to websites such as Newsmax.com or Alternet.com; 7% of home broadband users say this.

    De ce?

    Pentru ca blogurile nu transmit informatii ci in general regurgiteaza informatii luate din media traditionale. Un studiu recent al Proiectului pentru Excelenta in Jurnalism (despre care am scris aici) in Washington, D.C. arata ca abia 5 la suta din bloguri produc continut original. Ziarele, televiziunile si radioul raman stapane pe tehnicile de colectare si impachetare a informatiilor. Problema marii majoritati e ca abia acum se trezesc ca au fost luate cu asalt de tehnologie si abia acum incep sa-si impacheteze materialele pentru Web.

    Cea mai mare batalie se va da intre organizatii care stiu sa foloseasca tehnologia, dar nu produc continut propriul (Google News, Yahoo News etc) si organizatiile media care produc continut original dar au schiopatat mereu cand a venit vorba de distributie pe mai multe platforme. Dar incet media traditionala se prinde ca viitorul e online si daca va reusi sa convinga consumatorul ca produsul pe care il ofera e de cea mai buna calitate, atunci presiunea se va muta pe umerii inovatorilor din tehnologie.

    In final, totul se reduce la o intrebare cheie — va reusi Internetul sa produca indeajuns de multi bani pentru ca media traditionala sa sustina operatiunile de colectare a informatiilor?

    Articole pe acelasi subiect:
    Starea mass mediei americane (RO)
    The year of the Romanian blog (EN, din Vivid)
    Internetul, groparul presei traditionale (RO, din Dilema Veche)
    Journalism vs. future (EN)
    Let’s stop pretending journalism is a meritocracy (EN, Poynter)

    No Responses to “Creste numarul consumatorilor de stiri online”

    Comments are closed.