Starea mass-mediei americane

(Articol scris pentru HotNews.ro si publicat original aici.)

In 2005 aproape 2,000 de jurnalisti american si-au impachetat birourile in cutii si au iesit din redactii poate pentru ultima oara. In ultimii cinci ani, ziarele americane au pierdut sapte la suta din forta de munca, aproape 4,000 de oameni. Viitorul ziarului american si al presei traditionale e in centrul raportului anual “Starea Mass-Media 2006” facut public astazi de catre Proiectul pentru Excelenta in Jurnalism, o organizatie non-profit in Washington, D.C.

Incertitudinea asupra viitorului ziarelor e doar o componenta a unui raport exhaustiv (peste 400 de pagini) ce analizeaza evenimentele care au afectat presa americana in 2005.

“Ce se intampla, concluzionam, nu e sfarsitul jurnalismului traditional”, scriu autorii in acest al treilea raport anual in introducere. “Dar asistam intradevar la o schimbare seismica in modul in care publicul se informeaza despre lumea din jur. Jurnalistii isi pierd puterea de controlori ai informatiei. Cetatenii isi asuma un rol din ce in ce mai activ ca editori si chiar creatori de stiri. (…) Jurnalistii trebuie sa-si redefineasca rolul si sa identifice care sunt valorile de baza pentru care trebuie sa lupte”.

Tom Rosenstiel, directorul executiv al organizatiei si fost jurnalist pentru Los Angeles Times si Newsweek, spune ca o serie din tendintele observate in 2005 sunt universale. Una din cele mai importante tendinte este impactul pe care tehnologia si diversificarea surselor de informatii il are asupra oamenilor, spune Rosenstiel. Paradoxal, cu cat numarul celor care distribuie continut media creste, cu atat numarul subiectelor abordate scade.

“Cand ai mai multe media in competitie, fiecare are o audienta din ce in ce mai mica, care la randul ei determina investitii minime in colectarea informatiilor”, spune Rosenstiel. Presiunea de a avea ce au si ceilalti face organizatiile media sa se lupte pe aceleasi subiecte, servindu-si din ce in ce mai putin publicurile. Pe Google News de exemplu pot fi pana la 14,000 de articole intr-un singur moment. Dar de fapt ele sunt despre aceleasi 24 de evenimente.

Celalate cinci tendinte observate in raport sunt:
– ziarele care au suferit cel mai mult din punct de vedere al tirajului si publicitatii sunt marile ziare regionale care au dominat jurnalismul american timp de doua decenii: Los Angeles Times, Philadelphia Inquirer, San Jose Mercury News etc. In ciuda acestui lucru, ele sunt singurele organizatii care continua sa expuna problemele de la nivel local si regional si sa-si dedice resursele investigatiilor cu acoperire nationala.
– la cele mai multe companii traditionale, idealistii au pierdut batalia impotriva contabililor — adica cei care au access la visterie au tras linie in nisip si au spus ca nu cred ca investitia in redactie si in jurnalismul de calitate le va aduce mai multi bani.
– totusi, in ciuda dificultatilor economice media traditionala a intrat puternic in tehnologie. Zeci de ziare americane si canalele nationale de televiziune experimenteaza serios cu blogurui, podcasturi, video-audio si o serie de resurse complementare pentru cititorii care migreaza online.
– problema pentru media traditionala e ca Google si Yahoo i-au continutul produs de acestea pe gratis. De urmarit in 2006 va fi daca cei care produc continutul preluat de Google vor incepe sa ceara bani pentru el; sau daca gigantii online vor produce ei insisi continut original — o directie in care Yahoo a inceput sa miste de ceva vreme.
– poate cea mai presanta intrebare ramane daca si cand Internetul va reusi sa aduca in media banii pe care i-a adus publicitatea traditionala. La rata actuala de crestere — cu conditia ca publicitatea traditionala sa stagneze — Internetul nu va fi capabil sa sustina un ziar pana in 2017. Analistii sunt foarte sceptici in ceea ce priveste potentialul Internetul sa aduca banii cu care media americana s-a obisnuit in ultimele doua decenii.

Una din intrebarile la care nu exista inca raspuns e impactul pe care cetatenii il vor avea asupra viitorului media. Proponentii unui viitor condus de cetatenii — in care ei produc continutul si tot ei il vand (un scenariu imaginat intr-un filmulet extrem de inteligent aici) — sunt destul de deconectati de realitatea actuala.

Cu toate ca blogurile si initiativele cetatenesti sunt in crestere, ele se bazeaza pe continut creat de media traditionala si pe comentarii asupra evenimentelor observate si urmarite in general tot in media traditionala. Studiul PEJ arata ca abia 5 la suta din continutul blogurilor americane poate fi considerat jurnalism si colectare de informatii.

Rosenstiel spune ca deocamdata publicului ii pasa de valorile si principiile pe care sunt cladite ziarele si posturile nationale de radio si televiziune. Dar pe masura ce noua generatie se intaleaza la conducere, Internetul va deveni incet incet rege in diseminarea informatiilor. Intrebarea e, spune Rosenstiel, ce se va intampla atunci cu indepedenta, acuratetea si procesul verificarii informatilor.

Pe acelasi subiect:
Internetul, groparul presei traditionale (RO, din Dilema Veche)
Journalism vs. future (EN)
Let’s stop pretending journalism is a meritocracy (EN, Poynter)

No Responses to “Starea mass-mediei americane”

No comments yet

Leave a Reply