Hotul dumneavoastra

*** Acesta este primul dintr-o serie de trei eseuri (pornita de aici). Text publicat original in update-ul tematic “Furtul la romani” pe dbrom.ro in 2002.

Romaniacelor care mi-au furat televizorul….

cand nu fura, vinde ce a furat. e rapid, dibace si neobosit. e o masina care ar putea trai fara mancare, fara bautura, fara somn – cu conditia sa aiba ce fura. e un animal dresat in romania si poate cel mai bun produs de export al natiei. hotul. cap de afis si element mitic.

a aparut in vremuri imemoriale cand furandu-i lui decebal caciula l-a facut pe aceasta sa-si ia vena de nervi. i-a furat lui basarab femeia aruncandu-l intr-un fetis bolnav de rostogolit bolovani. i-a furat lui mircea raul si mai apoi ramul. lui stefan i-a furat-o pe vrancioaia si i-a lasat feciorii. lui mihai i-a luat barda, iar lui tepes i-a furat prima schita din proiectul draculian.

lui balcescu i-a furat certificatul de mason, iar lui eliade pe cel de roman. i-a furat ceasul soldatului necunoscut si virginitatea ecaterinei teodoroiu. i-a furat inspiratia lui eminescu si pe eminescu lui creanga. a furat costume de la apaca si caramizi din casa poporului. a furat petrol din conducte si buletine in tramvai.

i-a furat sticla lui vacaroiu’ si zacusca lui pruteanu. a furat inocenta lui nastase si cainii lui basescu.

in tara nu mai incapem de el. la televizor joaca in stirile de la ora 5, joaca in transmisiunile de la guvern si se mai odihneste arbitrand sau antrenand cand se hotarasc si altii sa joace. umple in proportie de 10% orice mijloc de transport, bulevard circulat si buzunar naiv.

la festivaluri peste granita ne mandrim cu el. premiul I timp de zece ani la festivalul de folclor “lebada de aur” – germania. locul I la individual compus si pe echipe la “capsuniada de vara” – spania. mentiune de onoare la gala “unde-s multi, e inghesuiala” – canada.

a imbogatit folcorul romanesc cu binecunoscutele zicale: “cand stapanul nu-i acasa, hotul departe ajunge”, “haina nu-l face pe om, da’ hotul ba!” sau “cum iti asterni, cum vine altul si se culca-n locul tau”.

i s-au scris citatii, plangeri, amenzi insa le-a ignorat pe toate preferand modestia anonimatului.

a aratat ca atat timp cat traieste el va trai si tara. si va avea grija sa o usureze de orice surplus. pentru ca el este un animal dresat in romania. cap de afis si element mitic.

romani, banii dumneavoastra au disparut! iar acesta este hotul dumneavoastra.

No Responses to “Hotul dumneavoastra”

Comments are closed.